Pemprosesan Asas ( Kognitif)

|

Image Hosted by ImageShack.us

Pemprosesan Asas

Maklumat kasar yang diperolehi dari persekitaran akan dapat dikekal kan . Walau perhatian yang diberikan kepada maklumat tersebut. Melallui perhatian pilihan, penglihatan , pendegaran rasa dan perasaan kita memilih maklumat tertentu utnutk prosesan seterusnya .

Terdapat beberapa teori yang menerangkan cara mana pemilihan maklumat dan pemprosesan maklumat tersebut berlaku. Antaranya ialah

Teori Penapisan (Broadbent )


Menurut teori ini, proses penapisan yang terdapat dipintu masuk sistem deria hanya membenarkan maklumat yang memenuhi kriteria tertentu sahaja untutk diterma masuk.

Maklumat yang berjaya masuk melalaui tapisan ini akan dibandingkan dengan maklumat yang ada sedia ada utntuk kita memberi makna kepada maklumat tersebut.

Cth: Apabila kita berada dalam restoran kita tidak akan dapat mengingat kembali apa uang dikatakan oleh pasangan lain.
Walaupun mereka duduk disebelah kita . Ini disebabkan maklumat tersebut ditapis keluar.

Anne Trisman ( 19960,1964)


Anna telah memeperbaiki teori ini, beliau mengatakan bahawa maklumat yang sampai tidak hanya diambil @ dibuang begitu shj tetapi hanya spt alat mengawal semua iantu hanya dikuat @ diperlahankan shj.

Menurut pendapat ini walaupun hanya maklumat tertentu shj yang dapat perhatian kita, maklumat sampingan juga diterima. Oleh itu jika kita mendapat maklumat tersebut menarik hati, kita akan mengalihkan pandangan @perhatian kita kepada maklumat tersebut.

Maklumat yang dapat perhatian, akan seterusnya dimasuk kedalam ingatan jangka pendek.


Ingatan Jangka Pendek (STM)

Apa yang difikirkan sekarang adalah ingatan jangka masa pendek. Selalaunya kiata akan menggunakan kaeadah ini semasa mendengar radio, menonton tv, melayan @ menyedari kesakitan yang dialami.

Dengan erti kata yang lain STM digunakan untuk maklumat berada seketika dan memikirkan maklumat terkini yang datang dari bilik pendaftaran maklumat.

Ingatan jangka pendek STM yang diekanli sbg "Working Memori" maklumat yang terdapat dalam sistem ini adalah sinkat dan hilang dgn cepat iaitu lebih kurang 15-20 saat.
Kecuali ada nya usaha untutk mengekalkan maklumamat tersebut spt mengulangi maklumat tsbt secara kuat atau perlahan.

George A. Miller


Memeperkenalkan teknik yang dapat mengatasi perbatasan maklumat iaitu penegtulan (chunking)

(Pengetulan - chunking)

Mengikut kaeadah ini huruf, nombor, makumat lain disusun secara berkumpulan yang dapat memberikan makna kelebihan teknik ini memudahkan maklumat dikekalkan.

cth: TVYMCAJFKPASUMNO
TV YMCJA PAS UMNO

Teori Reputan


Mengikut teori reputan , faktor waktu memaikan peranan untuk seoarang itu lupa akan maklumat yang telah disimpan didalam STM

Teori Gangguan

Mengikut teori ini maklumat nya bercampur aduk serta sesuatu maklumat baru menyebabkan keupayaan untuk mengingat semula maklumat STM sukar dilakukan . Gangguan akan bertambah lewat seterusnya maklumat baru menganai maklumat lama yang terdapat didalam STM.

0 Responses to “Pemprosesan Asas ( Kognitif)”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 

Previous Entries

Archives


My blog is worth $564.54.
How much is your blog worth?

Locations of visitors to this page

Anda Warga Negara

Search

GSig


 

Adsense

Link Ads

Powered by Blogger
KAMUNTING COLLEGE | Powered By | Blogger College | Designed By | Visit COLLEGE Guestbook | Image Hosted By | imageshack

Creative Commons License
. Photobucket - Video and Image Hosting